Spinderokken

Spinderokkene blev taget i brug i Danmark omkring år 1500 til afløsning af tidligere tiders mere simple måder til at fremstille garn på. Bl.a. i egnen omkring Ikast blev det et almindeligt redskab i mange hjem. Bønderne havde selv fårene, og supplerede landbruget med en indtægt fra fårenes uld, som de selv spandt og strikkede.
 
I 1741 gav kongen en tilladelse til, at uldvarer fra denne egn måtte sælges over hele landet. Det var en slags egnsudviklingsstøtte til en egn, hvor landbruget var lidt magert. Denne uldbindertradition førte til, at man i Ikast var hurtigt til at indføre industrimaskiner til spinding, strikning og syning, da den slags maskiner kom på markedet omkring 1890. Det førte atter til, at der i Ikast opstod et stort antal tekstilfabrikker. Tekstilindustrien var den største grund til at byen voksede på få årtier meget hurtigt fra at være en kirke og nogle få huse til at være en større by. De andre grunde til byens fremvækst var hovedlandevejens anlæggelse i 1840-erne og jernbanens ankomst i 1877.
 
I 1945 besluttede Ikast Sogneråd, at kommunen skulle have et kommunevåben, og her blev spinderokken hovedmotivet. Våbnet blev bragt med ind i storkommunen i 1970 og brugt indtil ny sammenlægning i 2007.
 

 

Spinderokken 

 

 

Fabrikant Johannes Nielsen, trikotagefabrikken ANKY, lod i 1959 fremstille en spinderok i 5 gange almindelig størrelse og opstille ved fabrikken på hjørnet af Østergade og Danmarksgade i Ikast, på adressen Østergade 50. Rokken blev tegnet af Ikast-arkitekten Johannes Knudsen og fabrikeret af smed Johannes Jensen i Herning.

Johannes Nielsen flyttede senere fabrikken til nye lokaler på Eli Christensens Vej, og rokken fulgte med. I 1984 blev den flyttet til Dansk Transfertryk på Siriusvej. Ved alle rokkens placeringer var den synlig for trafikanterne på hovedvejen, og den blev et kendt vartegn for Ikast. I 1991 blev den optaget i Guinness Rekordbog som Danmarks største spinderok! Den er 5 meter høj.

I 2009 skænkede Nordea rokken til Ikast kommune, der sammen med tekstilfirmaet DK Company  lod den opsætte i rundkørslen Jyllandsgade/Hyldgårdsalle.

 

Tilbage til oversigt