Skelhøj Plantage

Midtjyllands avis den 5. november 1973:

Skaberen af Skelhøj Plantage fik mindesten

I Skelhøj plantage ved Ikast afsløredes lørdag eftermiddag en mindesten for plantagens stifter, Peder Jensen, Toftlund.

Afsløringen blev foretaget af formanden for bestyrelsen, gdr. Lynge Jensen, Toftlund, der sagde, at man i dag, hvor Skelhøje plantage ligger som et udflugtsområde af stor rekreativ værdi, havde ønsket at sætte et varigt minde over den mand, der fik ideen og realiserede den for omkring 70 år siden.

Peder Jensen ydede personligt en meget stor indsats ved at samle en række hedelodder og sørge for plantning af plantagen. Det må have været et slid at få købt de mange lodder til billig penge og få organiseret sammenlægningen og tilplantningen, sagde Lynge Jensen, og for det arbejde skylder vi ham tak. Hvis Peder Jensen kunne se plantagen i dag, er der ingen tvivl om, at han ville betragte sit mål som nået og sine ønsker om at skabe noget smukt for opfyldt.

A/S Skelhøje Plantage blev stiftet i 1906. Der var tale om 240 aktier a 25 kr. stykket. Mange af de lodsejere, der afgav jord til plantagen måtte nøjes med at få aktier for beløbet, mens resten blev solgt til interesserede. Til at begynde med var der 110 tdr. land samlet af 300 hedelodder. I den mellemliggende tid er arealerne blevet udvidet, og aktieselskabet ejer i dag godt 300 tdr. land, der ved den nye vurdering er blevet sat til 470.000 kr., således at der har været tale om en god investering af de oprindelige 6.000 kr. De 300 tdr. land, som aktieselskabet ejer, ligger dog ikke alle ved Skelhøje. Man har også jord i Nørrehede, nord for Faurholt, i Lille Nørlund og i Overisen.

De mænd, der var med til at skabe Skelhøje plantage, var foruden Peder Jensen, Mads Peder Jensen, Grødde, Jens N. Thygesen, Remmegård, Niel Østergaard, Suderbæk, og Jens Lauridsen, Hagelskjær.

(Fotos: Hanne Gjesse, maj 2013)

 

Retur