Trædrejeriet/Ikast Trædrejeri v/Harry Linnebjerg Nielsen
af Frank Artved


Harry Lindebjerg Nielsen er født i Kølkær, Rind Sogn, i 1916. Da moren døde, da han var lille, boede han en del hos bedsteforældrene i Ikast. Efter skoletiden kom han ud at tjene i landbruget, han arbejdede som murerarbejdsmand i København, i brunkullene i Søby og som skovarbejder i Sverige inden han i 1963 kom ”hjem” til Ikast. Han havde fået leddegigt og følte derfor, at han måtte tilbage til Danmark, hvor han var bedre dækket med sygekasse mv.


Harry Linnebjerg Nielsen
(Fotograf uoplyst)

Han etablerede sig med et lille trædrejeri i kælderen Villavej 22, hvor han boede.

I begyndelsen var det vel mest, hvad man kunne kalde husflid – måske i en lidt større målestok. Han lavede en del mindre brugs- og pyntegenstande til hjemmet bl.a. forskellige hylder, skåle, fade, pibestativer mv. Herudover lavede han også lidt større inventargenstande f.eks. fodskamler, gyngestole og spinderokke. Reparation af spinderokke og gyngestole udførte han også.

Den 1. januar 1970 flyttede virksomheden til Skolegade 45 i lokaler, der var blevet ledige hos Midtjysk Møbelfabrik.


Firmanavnet blev nu ændret fra Trædrejeriet til Ikast Trædrejeri v/Harry Linnebjerg Nielsen. Bemærk det helt ændrede logo. 

På et tidspunkt må produktionen være blevet mere industriel, for han fik en møbelfabrik som kunde. Det må antages, at kunden var Midtjysk Møbelfabrik. Produktionen bestod nu af underleverancer til møbelfabrikken, fremstilling i hundrede vis af gyngestole og reparation og afsyring af gamle egetræsmøbler. Om han havde ansatte vides ikke, men det må antages, at leverancerne til møbelfabrikken har krævet hjælp.

Omkring 1980 havde virksomheden adresse på Nørregade 11 A. Da han solgte virksomheden i 1983, for at gå på pension som 67 årig, var virksomhedens adresse Lassonsvej. 

Køberen af virksomheden i 1983 var Henrik Jensen, der ændrede navnet til ITM Ikast Maskinsnedkeri A/S og flyttede den til Thrigesvej 6, hvor den stadig ligger.

Harry Lindebjerg Nielsen døde som 83 årig i 1999, og han ligger begravet på Ikast kirkegård.

 

Retur

 

 

 

Tekst:                Frank Artved

Kilder:               Arkivalier online: Kirkebog Rind Sogn og Ikast Sogn
                          Artikler i Herning Folkeblad 30.01.1996 og 25.09.1999
                          Annoncer i Ikast Avis, Hvem Hvad Hvor i Ikast storkommune, Ikast vejviser Mostrup
                          Dødsannonce Ikast Avis 22.09.1999