Historien om CoreOne
af Frank Artved                                                                                                                                                              

 

Core One ApS blev stiftet af Peter Flaskager Laursen, Mogens Steenholt Olsen og Lindy Valbjørn Sørensen i december 2008. De tre havde tidligere arbejdet sammen i Mogens virksomheder, Conlink Furniture og senere Interstil.

Selskabets formål var at sælge møbler i hele containerlæs fra Vietnam. Der blev betalt kr. 525.000 ind i kapital. Peter var den eneste ansatte, og de to medstiftere har gennem alle årene været aktive medejere men ikke deltaget i den daglige drift. I 2015 blev Henrik Sig Kristensen ansat som salgsdirektør og købte 10% af virksomheden. De tre stiftere ejer hver 30%.

Ideen var at starte en handelsvirksomhed med egne designs, der blev produceret på uafhængige vietnamesiske fabrikker. Navnet ”Core One” kom af, at missionen var at være en virksomhed, der var fokuseret på relativt få kernekompetencer, et begrænset antal leverandører, udvalgte råvarer, hurtig og effektiv produktudvikling, fokuseret sortiment, overbevisende kvalitet og stærk kundeservice.

Virksomheden kom hurtigt i vækst. I sommeren 2010 flyttede virksomheden fra Peters privatadresse på Jacob Gades Vej til lokaler på Rømersvej i Ikast, som man delte med møbelvirksomheden 2-Connect ApS. Her var Mogens Olsen også medejer. I 2011 var antallet af ansatte på otte heltidsansatte, heraf seks lokaltansatte på et repræsentationskontor i Ho Chi Minh City i det sydlige Vietnam, hvor virksomhedens leverandører var placeret.

I 2013 tog man skridtet til en stor forandring i CoreOne. Der blev stiftet et datterselskab ”Response Vietnam Co., Ltd.” med egenproduktion for øje, i starten med tilkøb af færdige komponenter, som blev overfladebehandlet, monteret og færdige møbler pakket og afskibet. Man startede med 20 mand i lejede lokaler på 2.000 kvm 40 km nord for Ho Chi Minh City, og i løbet af de efterfølgende knap tre år udvidede man ad flere omgange til 6.000 kvm. Efter blot få måneders drift blev det i starten af 2014 besluttet at ophøre samarbejdet med alle tidligere møbelleverandører, og CoreOne blev derefter producent og ikke længere handelsvirksomhed. Væksten fortsatte og i efteråret 2016 flyttede man sine mere end 400 medarbejdere ind i en nyopført, lejet fabrik på 25.800 kvm.

Flytningen i 2016 var ikke uden udfordringer og trods dansk produktionsledelse på fabrikken, mere plads at arbejde på og en række store investeringer i automation blev man ramt af effektivitetstab og alvorlige kvalitetsproblemer. Det afstedkom en større oprydning på fabrikken i 2017, hvor ledelsen blev skiftet ud, der blev opbygget nye forretningsgange og driftseffektiviseringer, og kvaliteten blev rettet op til det niveau, man altid havde sigtet efter. Få år senere rundede man 700 ansatte i Vietnam, heraf knap 50 i administration og ledelse.

I 2016 var man kommet op på 10 medarbejdere i Ikast, og sammen med 2-Connect flyttede man i maj ind i nybyggede lokaler på Lene Haus Vej 9 A i Ikast. Her var der kontor og showroom på i alt knap 2.000 kvm. Begge selskaber fortsatte de høje vækstrater, og da man fra 2016 til 2019 sammen voksede fra 25 til næsten 50 medarbejdere, løb man tør for plads. Derfor fik man udlejer til at bygge en næsten identisk ejendom på den anden halvdel af matriklen i nr. 9 B, og der flyttede CoreOne ind i oktober 2019.

Produktion, logistik, kvalitetskontrol mv. styres på fabrikken i Vietnam, medens design, marketing og kundekontakt styres fra kontoret i Ikast. Arbejdsdelingen fremgår af denne oversigt:

Illustration af arbejdsdelingen mellem CoreOne i Danmark og Response Vietnam.


Kunder og markedsføring

Kunderne er primært stormagasiner, møbelkæder eller online-møbelgrossister, der aftager møbler i hele containerlæs. Markedet er de kunder, der satser på bedre designede møbler i den højere ende af mellempris segmentet.

Størstedelen af salget sker til USA og Storbritannien, men herudover til lande som Norge, Schweiz, Japan, Australien, New Zealand og Taiwan. I Danmark var IDEmøbler og Ilva væsentlige kunder i de tidlige år, men samarbejdet ophørte omkring 2020, og der er ikke længere salg til hjemmemarkedet. I 2022 er der knap 40 kunder fordelt over 20 lande rundt omkring i verden.

På det irske marked arbejder CoreOne med en selvstændig handelsagent, og på alle andre markeder foretages salget direkte til kunderne af CoreOnes salgsteam.

CoreOnes kunder sælger CoreOne produkter som deres egne, og således er CoreOne at betragte som en ”white label leverandør”, hvor produkterne og emballagen mærkes med kundernes logoer. Deres forbrugere kender ikke CoreOne navnet. Kunderne forsynes med markedsføringsmateriale, dokumentation og fotos. Der er showrooms i Danmark og Vietnam, hvor de nye designs vises, og hvor kunderne kan komme for at blive inspireret.

 

 Showroom i Ikast.

Herudover markedsførte CoreOne sig ved hvert år at deltage på den store møbelmesse i Köln. I 2017 blev standen udvidet fra 100 kvm til 200 kvm, men med Coronáens indtog i 2020 blev messen i de kommende år aflyst, og man valgte i 2022 ikke længere at deltage.

 

Design og produkter

CoreOnes designs styres fra Ikast, men de er skabt af uafhængige, danske designere, med en dyb viden om materialer og konstruktion. De er nøje udvalgt, så de også har CoreOnes designfilosifi, der er inspireret af skandinavisk ”mid century” design og industrielt design. Nogle af de nyere designs omfatter kombinationer af marmor og træ, specielle konstruktioner af bordplader og bordudtræk.

Produkterne er møbler til spisestue, stue, soveværelse, entre og hjemmekontor, der leveres efter ordre i hele containerlæs.

Her er et beskedent udpluk af designs fra Core One:

Et lille udvalg af CoreOnes aktuelle designs. (Se flere eksempler i bilag 2)

Der udvikles og produceres primært træmøbler, og der bruges alene amerikansk hvid-eg og amerikansk valnød, som importeres direkte fra amerikanske savværker. Læderet kommer fra Brasilien, og stofferne fra danske virksomheder med produktion i Kina. Metaller, skum, overflader og emballage kommer fra internationale virksomheder med fabrikker i Vietnam. Siden 2019 har man også produceret loungestole, polstrede senge og sofaer, og i 2020 indviede man en særlig polsterafdeling på 2.000 kvm inde i fabrikken.

Response Vietnam

I efteråret 2016 kom fabrikken i Vietnam op på 25.000 kvm med yderligere 800 kvm kontorer og showroom.

Tegning af fabrikkens aktuelle layout:

Bygning 4:

Bygning 3:

Bygning 2:

Bygning 1: 

 

Bygning 4:
Metalproduktion og overfladebehandling

Metal- , pakkemateriale- og råtræslager

 

 

 

 

Bygning 3:
Opskæring råtræ, laminering, boring og støbning

Prøveværksted og testlaboratorium

 

 

 

 

Bygning 2:
Træ og finer slibning, samling

Polstring
Fittings, vedligeholdelse og emballagelager
Fotostudie

 

 

 

Bygning 1:
Efterbehandling, montering og pakning af trævarer
3. parts inspektion

Forsendelse

Samt administration og showroom nederst.

 

 

Orden og renhold er et hovedfokusområde.

Hal 1: Samling og montage.

 

Hal 2: Finerede emner pudses på særligt kalibrerede bredbåndspudsere.


Fotos hal 1: 
Alle træemner sprøjtebehandles. Der arbejdes med bejdser, lakker og           
olier efter kundens ønske.                              
Trediepartsinspektion fra eksterne partnere og et internt team sikrer høj kvalitet 

 

 

 


Fotos hal 2: 
Komponenter til senge, stole, bænke samt loungestole og sofaer produceres i
fabrikkens særlige polsterafdeling.


Fotos hal 3:
Opskæring af træ foregår på fuldautomatiske, laserstyrede maskiner.    
Der er 4 højfrekvens lamineringsmaskiner på fabrikken. Masivtræsemner pudses
på store bredbåndspudsere.


Fotos hal 4:
Alle komponenter af metal færdigbehandles på fabrikken. Dagligt håndteres op til 1,5 tons stål.

I de første år på den første fabrik blev alle komponenter købt hos underleverandører, og kun overfladebehandling, montage og pakning har gennem alle årene været foretaget in house. Over årene har man insourcet yderligere produktionsprocesser, først al træbearbejdning, dernæst metal og senest polstring. I dag produceres alle møbler fra råvare til færdigt produkt på fabrikken, dvs. med alle komponenter af træ, metal og polstringer forarbejdet internt. Investeringerne i nye produktionsprocesser, automation og digitalisering beløb sig i 2020 og 2021 til over 20 mio. kr., og det samme forventes i de kommende år.

Fra 2015 og frem til sommeren 2022 havde man dansk topledelse på fabrikken, senest var tre danskere udstationeret. Under den danske CEO havde man et mellemlederlag af dygtige vietnamesiske ansatte med ansvar for IT, kvalitet, produktudvikling, HR, økonomi, sikkerhed, miljø og CSR, facility og indkøb. Derudover var produktionschefen og en lean-manager danske. Under produktionschefen var der seks supervisors og under dem en lang række team leaders i produktionen.

Fra sommeren 2022 lavede man om i strukturen og måtte afskedige de danske ledere, og det tidligere mellemlederlag blev daglig ledelse og kom fremover til at referere direkte til CoreOnes CFO, CEO og produktchef i Ikast.

Mens en stor del af lederne på fabrikken er veluddannede og taler og skriver engelsk, er der ingen formel uddannelse indenfor møbelproduktion i Vietnam. Derfor er sidemandsoplæring fremtrædende, og man skelner blot mellem, tekniske medarbejdere (f.eks. operatører af cnc-maskiner), ”skilled workers” og ”unskilled workers”, dvs. med og uden nævneværdig erfaring. De sidste er naturligvis de billigste men samtidig mindst loyale og sværest af fastholde. Fremover ønsker man at begrænse antallet af unskilled workers til maksimalt 3% af styrken.

Maskinparken omfatter bl.a. fuldautomatisk overfladebehandlingsanlæg og pulverlakering af metal, laserstyret opskæring af træ, en række højfrekvens laminerings anlæg, seks bredbånds pudsere, dobbelttapper og fire CNC-maskiner, den seneste en 5 akslet doublejet indkøbt i 2021. På trods af en vis automatisering af produktionen og brug af digital styring er der stadig en høj grad af manuelt håndværk. Produktionen sat op til hurtige omstillinger, da alt er ordreproduceret og mindste bestillingsmængde er 30 styk. Så selvom der er tale om ordrer udelukkende i hele containerlæs, så kan der mikses på kryds og tværs i sortiment og materialer.

Med et meget stort fokus på hurtig produktudvikling har man gennem årene forsømt at kigge på standardisering af processer og komponenter, hvilket der i de kommende år skal rettes op på.


Værdier og mål

CoreOne har et antal stærke værdier og mål, som er basis for, hvad virksomheden foretager sig:

Kunden i centrum:
Alt er centreret omkring kundeoplevelsen. At købe originale designs i hele containerlæs fra Vietnam er ikke en simpel opgave, men CoreOne sikrer, at det kan ske uden problemer.

Kompromisløs kvalitet:
Effektivitet, design og optimering betyder intet, hvis kvaliteten svigter. Hele produktionsprocessen er underlagt kvalitetsmålinger og -kontroller. Præcise produktionsdata er grundlaget for forbedringer. Hver enkelt produktionsproces bliver kvalitetskontrolleret, og hvert enkelt produkt undersøges inden forsendelse.

Passioneret omsorg:
CoreOne brænder for det, de laver. De bekymrer sig om kunderne, medarbejdere, leverandører, produkter og miljøet. De højeste standarder for ordentlig adfærd og virksomhedernes sociale ansvar overholdes.
Passionen holder dem motiverede og bidrager til at gøre virksomheden bedre hver dag.

Miljøpåvirkning:
CoreOne erkender, at de som virksomhed påvirker miljøet. De overholder alle regler for brug af ​​kemikalier i produktion og i produkter. Hvor det er muligt, kommer råvarerne fra ansvarlige, sporbare og bæredygtige kilder.

Uproblematisk samhandel:
CoreOne forpligter sig til at levere enestående service, at levere kvalitetsprodukter rettidigt, at handle pålideligt og fleksibelt. Porteføljen af godt designede og konstruerede møbler udvides løbende.

Kontinuerlige forbedringer:
CoreOne vil være bedst. Men det bedste er ikke stationært, så de søger altid at forbedre og optimere. De anerkender nødvendigheden af ​​at lære af kunder, værdien af ​​inspiration fra kolleger og farerne ved selvtilstrækkelighed. De forfølger et potentiale, hvor end det er, og de ønsker at vækste forretningen.
Der forventes ambitioner af dem.

Herudover påtager CoreOne sig

Det menneskelige ansvar:
CoreOne forfølger høje standarder med hensyn til ordentlig adfærd og virksomhedernes sociale ansvar.  Regler i Danmark og Vietnam overholdes, og medarbejdernes velfærd og sociale forhold tages alvorligt.

Ansvaret for produktsikkerhed:
CoreOne er bevidst om det ansvar, de har for at levere møbler, der lever op til alle regler på de markeder, de leverer til. Gennem test, certificeringer og ved vejledning af underleverandører sikres det, at der kun anvendes miljøsikre og lovlige materialer.

Miljøansvaret:
CoreOne vægter bæredygtighed højt. Det giver værdi til kunderne. Forarbejdning og transport af produkter skal ske med så lille miljøpåvirkning som muligt. Energieffektivitet, affaldshåndtering og miljørigtige materialeindkøb er strategiske omdrejningspunkter.

Arbejdspladsen:
Både i Danmark og i Vietnam skal arbejdspladsen være ekstraordinært attraktiv. 

Der blev betalt fuld løn til alle 700 vietnamesiske ansatte i mere end 4 måneder i 2021, hvor fabrikken var lukket på grund af corona nedlukning af hele regionen. Man kunne have handlet anderledes og reduceret omkostningerne, men visionerne og de stærke værdier har ikke kun fokus på bundlinjen.

Modsat en række andre lande i Sydøstasien har Vietnam stærkt fokus på menneskerettigheder og arbejdsmarkedsforhold. Således er arbejderne beskyttet efter lignende forhold som i Danmark ift. aflønning, overarbejde, sikkerhed, sundhed, forsikringer og øvrige arbejdsforhold. Der er klare regler for afskedigelser og varsler, og arbejderne er organiseret i en fagforening. Men lønningerne er naturligvis markant lavere end for danske arbejdere, og selvom lønnen af staten er fastsat til at stige 6-7 % årligt, er Vietnam et af de mest konkurrencedygtige markeder at producere på.

For at både CoreOne og kunderne kan være sikre på, at alle lovkrav overholdes, bliver man auditeret og certificeret flere gange årligt, herunder bl.a. amfori BSCI og at SMETA, som er blandt de mest anerkendte systemer. Ligeledes laves både teknisk og kemisk audit af fabrikken hvert andet år. Siden 2021 har fabrikken været ISO 14001 certificeret (miljøledelse), og der er planer om yderligere ISO-certificeringer fremover. Siden 2019 har CoreOne og fabrikken været deltager i FN’s GlobalCompact system.

I Vietnam er der startet et scholarship program for skolebørn, hvor op mod 100 skolebørn i fattige distrikter støttes med værktøjer og penge for at sikre fastholdelse i skolesystemet. Ledelse og arbejdere på fabrikken har ansvar for udvælgelse af elever og distrikter og for uddeling af midler. Der er stadig en meget stor del af vietnamesiske skolebørn, der ikke færdiggør grundskole, og det ligger både ejere og medarbejdere i CoreOne og Response Vietnam meget på sinde at bidrage.

I Ikast er der i 2021 opført en sportshal på 500 m2 med padelbane, fine bad- og omklædningsfaciliteter, et loungeområde samt et fuldt udstyret fitnessrum, som medarbejderne kan benytte.

Resultater

Disse værdier og mål har i dag gjort CoreOne til en velkonsolideret, vækstorienteret virksomhed i en god udvikling.

I 2020 blev selskabet omdannet til et A/S. Bestyrelsen består af Mogens Olsen som formand samt af Peter Flaskager Laursen, Lindy Valbjørn Sørensen og Henrik Sig Kristensen som medlemmer.

Efter nogle år med svage resultater, hvor produktionen skulle køres ind og væksten kontrolleres, har de seneste år, bortset fra 2017 og 2021, givet tilfredsstillende resultater.

I 2017 var man ramt af effektivitetstab og alvorlige kvalitetsproblemer som tidligere omtalt.

Det svage resultat i 2021 skyldtes de globale fragtproblemer og prisstigninger på råvarerne. Covid 19 nedlukningen i Vietnam medførte et kapacitetstab på 25%. Det medførte en udskudt omsætning med en negativ effekt på resultatet på over DKK 15 mio.

På baggrund af CoreOnes visioner og stærke værdier er der i 2021 investeret mere i bæredygtighed, sociale initiativer, kapacitetsudvidelser og nye produkter end nogensinde før.

Som tidligere har både medarbejdere og kunder også nu udvist stor loyalitet. Det giver en god tro på at de ambitiøse vækstplaner kan genoptages, men markederne har i 2022 vist sig udfordrede, og man forventer udfordringer også i 2023.

 

Grafer der viser overskud, antal medarbejdere, investeringer og egenkapital. Klik her: Bilag 1

Eksempler på CoreOnes aktuelle designs. Klik her: Bilag 2

 

Tekst:                                          Frank Artved
Fotos og tegninger:                    Venligst udlånt af Core One A/S

 

Kilder:                                         Samtale med og notater fra Peter Flaskager Lauersen november 2022
                                                   CVR.dk: Registreringer og årsrapporter
                                                   Tekster på coreone.dk
                                                   Artikler om Core One A/S:
                                                                AOIB: 25.01.2017 og 24.01.2019
                                                                Herning Folkeblad: 27.03.2019, 03.02.2021 og 01.06.2022
                                                                Finans: 15.10.2020
                                                                Ikast Avis: 10.02.2021
                                                   Stillingsannonce CFO: 24.11.2021

 

Retur