Skitse til historien om BM Møbelindustri (BM)
af Frank Artved

 

Bent Lenart Madsen fra Ikast stiftede som 31 årig BM Møbelindustri A/S i 1989.

Bents barndom, skolegang, uddannelse og arbejde frem til 1987 er ikke undersøgt. Men han var som ung en tid ansat på IdeDøren.

Senest i 1987 har han startet BM Møbelindustri på Rømersvej 21, Ikast. I 1989 stiftes selskabet BM Møbelindustri A/S, og virksomheden er nu flyttet til Navervej 11, Ikast.

I 1992/93 har BM herudover en produktionsafdeling på Toftlundsvej 6, Ikast, med bl. a. håndbejdsning af fyrretræsemner. Det var en helt lille afdeling med 2-3 mand ansat. 

 

 

Ikast Avis 15. januar 1992

BMs formål var træindustri med fremstilling af møbler. Produkterne var fyrretræsmøbler i den billige ende f.eks. købmandsdiske, kommoder samt småmøbler som telefonhylder, spejle, små borde og skabe bl.a. med glaslåger, CD holdere samt bogkasser. Senere udvides aktiviteten med engroshandel med møbler.

BM fik en betydelig produktion, så man i løbet af få år fik behov for mere plads. I 1993 overtog BM ejendommen Rømersvej 15, Ikast. Grunden er på ca. 15.700 m2, og det bebyggede areal er på over 6.200 m2. Ejendommen var genopbygget efter Viking Møbler A/S brand i 1988 og Systema Ikast A/S havde senest ejet den.

                                           

                         Luftfoto Rømersvej 15, Ikast                                                            Tegning produktion Rømersvej 15, Ikast

Der blev beskæftiget mellem 45 og 55 mand i det meste af 1990érne. Der var et godt miljø på arbejdspladsen. Der blev lavet pensionsordning for alle medarbejdere, og hver fredag gav firmaet brød til formiddagskaffen.

En stor kunde, hvis ikke den eneste, var Åge Schulz i Silkeborg. Han leverede som mellemhandler, gennem mange år til Jysk Sengetøjslager. Om der var andre kunder, er ikke afklaret.

Det var kunder, der kunne købe ind i så store mængder, at priserne blev presset. I Danmark og resten af Vesteuropa faldt det fyrretræsmarked stærkt, da Østeuropa og senere Kina blev åbnet efter murens fald. Da man så kunne få egetræsmøbler fra Kina til samme priser som fyrretræ i Vesteuropa, var markedet helt væk.

Da Østeuropa var åbnet forsøgte man sig med en produktion af skabslåger i Polen. Der blev sendt materialer, maskiner og 1-2 mand derned, så produktionen kunne komme i gang. Arbejdsmoral og kultur var helt anderledes, end den vi kender hjemmefra, så det var med betydelige vanskeligheder produktionen kom i gang.

Faldet i fyrretræsmarkedet hjemme betød, at man efter nogle gode år i starten kom ind i særdeles vanskelige år fra midten af 1990érne. Virksomheden havde nu betydelige underskud hvert år. På grund af de dårlige resultater og udsigterne for fremtiden var den optjente egenkapital hurtigt væk.

I 1998 etablerede BM et datterselskab Scanboard SIA, Riga, Letland.

I 1999 blev ejendommen på Rømersvej 15 overtaget af Unibank, der var BMs bankforbindelse. Ejendommen blev hurtigt solgt videre til et finansieringsselskab. Ejendommen har siden været ejet af forskellige investeringsselskaber, der har udlejet den til industriformål.

BM flyttede efter salget en kort overgang til et mindre lejemål på Merkurvej 1 med kun ned til 8 ansatte. Adressen blev siden Rømersvej 15 igen.

I 2002 blev der indgivet konkursbegæringer og selskaberne blev endeligt opløst i 2003. Datterselskabet i Letland blev overtaget af en anden ikastbo, og det bliver i dag drevet som en metalvirksomhed med 240 ansatte. Aktiviteten i Polen fortsatte ca. 1 år, inden den også blev lukket.

I BM Trævarer ApS var der fra 2002 frem til 2007 en mindre aktivitet med 1-2 ansatte, der var beskæftiget med engroshandel.   

 

Bem. 1:              Ovenfor er BM benyttet som betegnelse for flere forskellige selskaber ejet af Bent Lenart Madsen.

Bem. 2:              På grund af den igangværende Coronakrise, marts 2020, er der kilder, der ikke har kunnet benyttes. Teksten må derfor kun betragtes som foreløbig.
                          Fejl og mangler er utilsigtede, og vi modtager meget gerne supplerende oplysninger.

Tekst:                Frank Artved, marts 2020.

Kilder:               CVR: Registreringer og årsrapporter
                         Arkivalier online: Kirkebog Ikast, Digitaliserede tingbøger.
                         weblager.dk: Ejendommen Rømersvej 15, Ikast
                         tinglysning.dk: Ejendommen Rømersvej 15, Ikast
                         Ikast Telefonbøger fra perioden
                         Mails og telefonsamtale med Hardy Jensen, marts 2020.
                         Mails fra Johnny Rune, marts 2020.
                         Mail fra Søren Schulz, marts 2020
                         Info fra Knud Larsen
                         Info på FB Ikast i gamle dage marts 2020 fra:
                         Carl Martin Middelhede, Kristina Kolster, Michael Mørk Sørensen og Niels Holmgren Danielsen