Træ- og møbelindustrien i Ikast

Erhvervet har aldrig været så synligt som tekstilindustrien  – heller ikke i 1990erne, hvor tekstilen næsten forsvandt. Træ- og møbelfabrikkerne var der jo bare – og blev stort set kun omtalt i pressen, hvis brandvæsnet var ude at slukke en brand i siloen. Mange vil måske også indvende, at de ikke betød noget, da de ofte gik konkurs - men ikke desto mindre har flere hundrede mennesker i Ikast hver dag båret en løn hjem derfra, som de har betalt skat af, så der er blevet råd til ældrepleje, veje, skoler, bibliotek osv.

 

Hvis man om 100 år vil skrive Ikasts historie o. år 2000, vil de væsentligste kilder hertil i stor udstrækning være, hvad der står i aviserne og besluttes på byrådsmøder.

Historie skrives ud fra de kilder, der er bevaret. Hvis der stort set intet er gemt om træindustri i Ikast, så vil historien let komme til at hælde i retning af, at det vigtigste i Ikast i disse år var, om den ene skole skulle renoveres før den anden, eller hvad man udstillede i Kunstpakhuset.

 

Træindustrien vil blive glemt – allerhøjest få en parentes. Hvis vi skal have bevaret historien om møbel- og træindustrien i Ikast, skal der handles nu, og ikke om nogle år. Der skal stadig være nogle, som har været med og kan fortælle. Det er derfor, vi har sat dette projekt i gang.

 

BEMÆRK:
Alt materiale der offentliggøres på disse sider er underlagt ophavsret. Det betyder, at hverken artikeler, tegninger eller billeder må kopieres uden aftale med rettighedshaveren. Korte uddrag af artiklerne kan dog benyttes med tydelig kildeangivelse.  

Person- og firmahistorier:

 
Birger Andersen Læs her
Bocian Møbler Læs her

Erik Larsen - Ikast Pladeopskæring

Læs her

Ikast Møbelfabrik

Læs her

Jens Nørholm - Ikast Byggeindustri

Læs her

Johnny Rune - Midtjydsk Trædrejeri - Scan Production  

Læs her

Knud Larsen

Læs her

 

Person- og firmahistorier forts. 

 

William Larsen -
Ikast Maskinsnedkeri

 Læs her
   
   
   
   
   
   

 

Virksomhedsliste  Læs her

Her en liste over alle de virksomheder i Ikast i træ- og møbelindustrien gennem tiderne vi har kunnet finde.

 

Hvis der mangler nogle hører vi gerne.


Hvilke virksomheder kan DU bidrage med informationer om?

Har du arbejdet i eller på anden måde haft kontakt med træ- og møbelindustrien i Ikast, så søger vi oplysninger fra alle medarbejder- og samarbejdsgrupper om: 

Hvilke virksomheder har der været -  Hvem ejede dem - Hvem arbejdede der - Hvor mange arbejdede der - Fag- og arbejdsgiverforeninger              

Hvilke produkter fremstillede man -  Moderne eller gammelt produktionsapparat - Automatisering og CNC - Kunder - Eget varemærke eller underleverandør

Udflytning til Østeuropa og Asien - Opstart og evt. afslutning.      

Din egen historie - De store brande - En god historie - En sjov historie - Billeder - Brocurer og reklamer

 

Er noget eller nogen glemt? Kan du bidrage?     

Kontakt: Ester Bukhave M: ebukhave@mail.dk T: 25488736 eller Frank Artved M: f.artved@mail.dk T: 22827249               

eller følg med i Facebookgruppen: Træindustrien i Ikast